Resor Hotell Biluthyrning Kontakt

Trygg semester – Ordna en bra försäkring

1. Innan du reser

a) Det kan bli dyrt att vara oförsäkrad.
Ambulansflyg till Sverige kan kosta uppemot 1 miljon kr, och intensivvård i USA kan kosta 40.000 kr per dag! Det finns därför all anledning att dubbelkolla sin reseförsäkring innan olyckan är framme! Vanligtvis så täcker hemförsäkringen dessa kostnader men var på den säkra sidan och undersök saken. I värsta fall får du stå för hela kostnaden själv!

b) Hemförsäkringen
Din hemförsäkring räcker vanligtvis i 45 resedagar. Detta är ett bra grundskydd och den som behöver kan komplettera detta om du blir borta längre. Om du behöver komplettera ditt skydd så se till att göra detta innan du reser. Det kan nämligen bli svårt att teckna försäkring efter resan är påbörjad!

c) Inom EU
Inom EU har du som medborgare rätt till akut sjukvård. Utanför EU har Sverige avtal om viss sjukvård med enstaka länder. Kontrollera med försäkringskassan om vad som gäller för ditt resemål. Trots dessa avtal bör man ändå skaffa sig en personlig reseförsäkring.

d) Försäkringstäckning för gravida
Inom EU har du rätt till akut sjukvård i samband med graviditet och förlossning t o m vecka 37. Utanför EU gäller hemförsäkringens reseskydd t o m vecka 28. Några försäkringsbolag ger skydd under längre tid. Fråga därför ditt försäkringsbolag om vad som gäller enligt deras villkor.

e) Resesällskapet
Om du eller någon i ditt resesällskap skadas eller blir sjuk under resan och måste avbryta denna ersätts vanligen endast den som blir sjuk. Tala med ditt försäkringsbolag om även du kan få ersättning om ditt sällskap blir sjuk.

f) Vissa sporter och riskfyllda aktiviteter.
Off-piståkning, dykning med tub och bergsklättring är aktiviteter som ofta inte täcks av den vanliga försäkringen. Vet du med dig att du kommer att deltaga i aktiviteter av detta slag är det viktigt att komplettera upp sitt skydd.

g) Skador på egendom
Hemförsäkringens bortaskydd täcker skada på personlig egendom upp till ett visst maximibelopp. Olika försäkringsbolag tillämpar olika tak, vanligtvis ligger taket mellan 30-50 000 kr. En separat reseförsäkring har ofta något generösare ersättningsregler.

h) Avbeställningsskydd
Ett separat avbeställningsskydd kan tecknas och ersätter dig om du blir sjuk innan avresa. Försäkringsbolagen kräver läkarintyg för att styrka din sjukdom. Om din resa betalas med bankkort såsom VISA eller Eurocard ingår ofta en avbeställningsförsäkring.

2. Att ta med sig under resan

Viktiga papper
Ta med det servicekort/utlandskort som brukar följa med försäkringsbrevet. Kortet innehåller ofta ett formulär som ska fyllas i av den läkare som behandlar dig på plats om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Glöm heller inte att ta med intyget från Försäkringskassan.

3. Under resan

Om du hyr bil
Som regel har du inte samma försäkringsskydd när du hyr bil i utlandet som i Sverige. Detta gäller även inom EU-länderna vilka har varierande försäkringsnivåer vid biluthyrning. Se därför till att du får en försäkring som motsvarar svensk trafikförsäkring, sk ”third party liability”. Försäkringsskyddet bör också täcka både passagerare, chaufför, och bilen.

Extra viktigt är detta när du hyr bil utanför EU. Risken är stor att du får ett dåligt skydd – eller inget skydd alls – om du inte kontrollerar detta.

I flera länder kan försäkringskostnaden vara lika dyr som bilhyran.

"Sista minuten resor finner du enklast via nätet. Hitta din återförsäljare här!"