Resor Hotell Biluthyrning Kontakt

Information om kontaktlinser och synfel

Kontaktlinser förbättrar synen genom att bryta ljus till ögats näthinna. Flera olika varianter av linser existerar men i Sverige är är det vanligast med mjuka linser, gjorda av vätskehaltiga plaster och silikon. Dessa kallas för silikonhydrogel. Silikon är ett material som har god syregenomsläppsförmåga och lämpar sig ypperligt som material i kontaktlinser.

Linser kan korrigera många typer av synfel, men inte alla. Av de vanligaste synfelen kan kontaktlinser korrigera närsynthet, astigmatism, och långsynthet. Tjockleken och formen på linsen varieras beroende på vilken typ av synfel du har samt vilken styrka du är i behov av. Det finns många fördelar med kontaktlinser. Förutom att de idag är mycket bekväma att bära (vilket de inte i kontaktlinsenepokens början var..) är det ofta mycket mer praktiskt med linser framför glasögon. Framförallt dig med en aktiv livsstil borde ta dig en funderar om det inte är dags att byta ut de gamla glasögonen. Kontaktlinser ger nämligen användaren i stort sätt obegränsat synfält, vilket är omöjligt med vanliga glasögon, och passar därför mycket bra för bilkörning, idrott, eller sminkning! Med linser kan du även använda solglasögon vilket ofta är svårt om man vanligtvis har glasögon.. Detsamma gäller givetvis skyddsglasögon. I vissa fall kan t.o.m. dina kontaktlinser korrigera synfel som inte skulle vara möjligt att rätta till med glasögon.

Förutom dessa ganska uppenbara faktorer är att linserna idag är riktigt snygga. Och det finns inget som hindrar dig från att ändra ögonfärg så ofta du vill med ett par nya linser. Dessa så kallade kosmetiska eller färgade linser är vanliga hos skådespelare, fotomodeller och artister som använder linser för utseendets skull. Tillverkare och återförsäljare som levererar färgade och kostmetiska kontaktlinser hittar du här: jämför priser på kontaktlinser.

Redan Leonardo da Vinci hade funderingar på att korrigera synfel genom att placera en lins på ögats yta. Det var dock först 200 år senare, i slutet av 1800 talet som en schweizisk läkare realiserade Leonardos dröm. Den första linsen täckte hela ögat och var svår att passa in och obekväm. 1938 uppfanns den första plastlinsen gjord av sk plexiglas. Dessa linser hade nackdelen att tårvätskan inte kunde cirkulera mellan linsen och ögat och användaren var tvungen att ta ut linser efter endast några få timmar. Ett tiotal år senare hade tekniken förbättrats och år 1950 kom en lins som kunde bäras en hel dag. Denna lins, hornhinnelinsen, täckte till skillnad från de tidigare linserna endast hornhinnan och tillät cirkulation av tårvätska mellan ögat och linsen. Dagens mjuka linser introducerades först på 70-talet.
Dagens linser klassificeras som antingen hårda eller mjuka.

Mjuka linser

De mjuka linserna tillverkas av ett geléliknande ämne av plast, innehar en hög vätskehalt och är den vanligaste typen av lins idag. De senare tid har även andra material introducerats som ämne i kontaktlinserna, bla silikonhydrogel som är en blandning av silikon och plaster. Detta material tillåter syretillförsel till hornhinnan och förebygger på så sätt irritation och ögoninfektioner. Denna typ av lins uppfattas som mycket bekväma och kan användas dygnet runt.

Hårda linser

De hårda linserna har på senare tid utvecklats mycket och används ofta för att korrigera större brytningsfel. Trots namnet är de hårda linserna relativt flexibla och skonsamma för ögat. Denna typ av lins ger dessutom torra ögon ett bättre tårutbyte.

Endagslinser

Endagslinser använder man endast en dag och byter sedan ut mot ett nytt par. Endagslinser är mycket bekväma på det sättet att minimal skötsel av sina linser krävs eftersom de byts ut varje dag. Många som använder endagslinser kombinerar detta med glasögon eller använder endast linser vid idrottande.

Månadslinser

En månadslins skall tas ut på kvällen och sättas in igen nästa morgen. Detta för att ögat skall kunna vila under natten. Efter en månads tid byter man denna lins mot ett nytt par. Varje kväll måste linserna rengöras så till skillnad från endagslinser behöver användaren linsrengöringsvätska och ett etui för förvaring.

Dygnet-runt linser

linser är gjorda av silikonhydrogel som genom att släppa igenom syre kan användas utan att användaren tar ut dem på kvällen i upp till 30 dagar beroende på typ av lins och användarens egna förutsättningar. Silikonhydrogellinsen släpper igenom 5 gånger mer syre än vanliga konventionella linser.

Progressiva linser

Den progressiva linsens speciella slipning gör att övergången mellan långt, mellan och nära synavstånd blir mjuk och behaglig och motverkar onaturliga rörelser med huvudet. Detta är ett mycket bra alternativ för dig som redan idag använder progressiva glas och läsglasögon. De progressiva linserna kan levereras som både endagslinser och månadslinser.

Bifokala linser

Bifokala linser syftar till att motverka ålderssynthet. Med åldern ökar risken för att behöva använda läsglasögon. Bifokala linser fungerar på liknande sätt som bifokala glasögon. Linsen har ofta två olika styrkor, en för lite kortare avstånd och en för lite längre avstånd. Bifokala linser kan dock inte bäras av alla. Det beror på vilken typ av brytningsfel man har och om man själv har förmågan att anpassa sig till två olika styrkor i samma lins.

Toriska kontaklinser

Toriska linser används för att korrigera astigmatism. De kan beställas som endagslinser, månadslinser eller dygnet-runt linser. Om du har ett astigmatiskt synfel och både är närsynt och långsynt har du säkert fått höra att linser inte passar dig. Detta stämmer inte! Toriska linser kan nämligen korrigera denna typen av fel. Toriska linser tillverkas av samma material som konventionella linser men har två olika styrkor, en för sk sfärisk korrektion och en för cylindrisk korrektion. Deras form är anpassad för att fixera linsen på hornhinnan oavsett hur ögat rör på sig. Oftast är linsen tyngre längs ner, samt lätt markerad så att användaren enkelt ska kunna placera dem i rätt position.

Färgade linser och kosmetiska linser

Kosmetiska linser används sällan dagligen, utan vid mer speciella tillfället, som på fest, maskerad etc. Det finns också kosmetiska kontaktlinser som används för att maskera defekter på ögat t.ex. om användaren har en skada på iris. Färgade linser används dock av många användare dagligen för att förstärka ögats naturliga färg eller för att skaffa sig en helt ny färg. Både kosmetiska och färgade kontaktlinser kräver samma skötsel och tillpassning som vanliga linser.